ÜNLÜLERİN ÖLMEDEN ÖNCEKİ SON SÖZLERİ




No.1 - Mozart (1756-1791)


“Ölümün tadı dudaklarımda. Bu dünyadan olmayan bir şeyi hissediyorum.”

Wolfgang Amadeus Mozart üretken ve Klasik çağın birçok etkili eserinin bestecisiydi. 600’den fazla eseri besteledi ve semfonik, piyano, opera ve koro müziğini zirveye ulaştırdı. Mozart bir dahi çocuktu ve 5 yaşında ilk bestesini yapmıştı. Ölüm nedeni senelerce tartışıldı. Mozart 5 Aralık 1791’de gece saat 1’de küçük bir hastalığın ardından vefat etti. Sağlık problemlerinin uzun bir listesi vardı; çiçek hastalığı, bronşit, zatürre, romatizma ve diş eti hastalığı gibi birçok hastalık geçirdi.

Mozart ölmeden önce birsürü gizemli semptom gösterdi. Hastalığı ellerinin şişmesiyle başladı ve ani karın ağrıları ve şiddetli kusmayla devam etti. Hastalığı başlayıp bitiyordu ve Mozart birinin onu zehirlediğinden şüphe ediyordu. Ölmeden önceki son 2 saate kadar bilinci yerindeydi. Mozart’ın vücudu o kadar şişmişti ki artık oturamaz veya hareket edemez olmuştu. Son sözleri ise çok açıklayıcıydı “Ölümün tadı dudaklarımda. Bu dünyadan olmayan bir şeyi hissediyorum.”






No.2 - Steve Irwin (1962-2006)


“Merak etmeyin, genelde geri geri yüzmezler.”

Steve Irwin Avustralya televizyonunda bir ikon, vahşi yaşam uzmanı ve doğacıydı. The Crocodile Hunter isimli belgesel/diziyi yarattı ve Queensland’deki Australian Zoo’nunda sahibi ve yöneticisiydi. 4 Eylül 2006’da Queensland’ın kuzeyinde yer alan Port Douglas’ın sahilinde yer alan Great Barrier Reef’te şnorkelle yüzerken iğneli vatoz soktu. Kızı Bindi’nin yeni şovu için sığ suda çekim yapıyordu. Irwin ciddi iç yaralanmalar aldı, atardamarları ve ana damarları yırtıldı.

Sokulmadan kaynaklı kalp krizi geçirdiği söylemler arasında olsa da kan kaybı da göz ardı edilecek bir faktör değildi. Bu görüntüler kameraya kaydedilmişti ve Queensland polisi tarafından el kondu. En son kaydedilen sözleri ise “merak etmeyin, genelde geri geri yüzmezler.”idi. Vatozun garip davrandığını farketti ve dikkat kesildi. Videoya göre vatoz geri geri yüzüyordu.







No.3 - Amelia Earhart (1897-1937)


“KHAQQ Itasca’yı arıyor. Sizin üstünüzde olmalıyız ama sizi göremiyoruz. Benzinimiz az. 157-337 hattındayız. Bu mesajı tekrarlayacağız. Bunu 6210 kilocyleda tekrarlayacağız. Bekle.”

Amelia Earhart Amerikan havacılık öncülerinden biriydi. Distinguished Flying Cross alan ilk kadındı – bu ödülü Atlantik Okyanusunu tek başına geçen ilk kadın pilot olduğu için almıştı. Earhart aynı zamanda birsürü rekor kırdı ve uçuş deneyimleri hakkında yazdığı kitapla en çok satılanlar listesine girdi. 1937’de Amelia Earhart ve Fred Noonan Dünyayı denizlerden dolaşmaya çalışırken Pasifik Okyanusunun ortalarında kayboldu. İstedikleri hedef yerleşim olmayan Howland adasıydı. Ölüm nedeni ve kazanın olduğu yer her zaman bir gizem olmuştur. Çoğu kişi uçağın yakıtının bittiğini ve denize çakıldığına inanıyor. Son radyo konuşması hedefinin yakınlarında olduğunu ama bulamadığını düşündürüyor.

2007’de Pasifik Okyanusunun batısında bulunan eskiden Gardner Adası olan Nikumaroro’da yapılan araştırmalarda bazı parçalar bulundu, bunlardan en ilginci ise pirinç fermuardı. Arkeologlara göre fermuar 1930'lardan kalma ve kadın kıyafetleri için hazırlanmış. 1930'lardaki Amerikalı bir kadını tanıtıcak başka kıyafetler ise bulunmuştu.








No.4 - Bob Marley (1945-1981)


“Para hayatı satın alamaz.”

Reggae grubu olan Bob Marley & The Wailers grubunun baş vokali, şarkı yazarı ve gitaristiydi. Marley dünyanın hala en çok bilinen ve saygı duyulan reggae sanatçılarından biri. Jamaika müziğini dünyaya duyurmasıyla ünlendi. 1977 yılının Temmuz ayında futbol maçında aldığı yara için tedavi arayan sanatçının parmağı çok kötü durumda olduğu için kesilmesi lazımmış. Ama parmağının kesilmesini reddedince melanoma ciğerlerine ve beynine yayılmış. 11 Mayıs 1981’de Miami’deki Cedars of Lebanon Hastanesinde 36 yaşında hayata gözlerini yumdu. Son sözleri oğlu Ziggy’eydi – “Para hayatı satın alamaz.” 3 yıl sonra 1984’te toplama albümü Legend satışa sunuldu ve 20 milyonun üstünde sattı.








No.5 - Malcolm X (1925-1965)


“Kardeşlerim! Kardeşlerim, lütfen! Burası barışın evi!”

Malcolm X Afrikalı-Amerikan Müslüman bakan, konuşmacı ve insan hakları eylemcisiydi. Tarihteki en etkili ve ilham veren Afrikalı-Amerikanlardan biri olarak tanımlanmıştı. Bu sırada iftiracılar onu ayırımcı, üstünlük arayan ve vahşetle suçluyorlardı. 1950 ve 1960'larda Malcolm X Nation of Islam grubunun bir üyesi, organizasyonun liderlerinden biri ve baş konuşmacı oldu. Nation of Islam’ı bıraktıktan bir süre sonra Manhattan Audubon Ballroom’da konuşma verirken suikaste kurban gitti.

Konuşması sırasında 400 kişilik dinleyicilerin içinde hazırlanmış bir kavga çıktı. Malcolm X ve korumaları karmaşayı ayırmak için haraket ederken bir adam ileri atıldı ve gövdesinden vurdu. İki adam daha tabancayla ateş etmeye başladı ve toplam 16 kez vurdular. Söylenene göre Malcolm X’in vücudu yere değmeden o ölmüştü. Son sözleri kalabalıkta barışı sağlamak içindi “kardeşlerim, ayrılın, sakin olun”








No.6 - Oscar Wilde (1854-1900)


“Duvar kağıdım ve ben ölümüne duello yapıyoruz. Birimizden biri gitmek zorunda.”

Oscar Wilde İrlandalı oyun yazarı, şair ve yazardı. Sayısız kısa hikaye ve bir roman yazdı. Wilde zeka kıvraklığı ile biliniyordu ve Viktorya döneminin sonlarına doğru en başarılı oyun yazarlarından biri oldu. 19. yüzyılın sonlarına doğru şöhretine sahip oldu ama dramatik bir düşüşten sonra eşcinsel ilişkilerinden dolayı 2 sene ağır cezaya mahkum edildi. 30 Kasım 1900’de menenjitten vefat etti ve sadece 46 yaşındaydı.

Menenjite sebep birçok şey söylendi; Richard Ellmann frengi yüzünden olduğunu savunurken başkaları mastoidektomi ameliyatından sonra çıkan komplikasyonlar sonucu olduğunu savundu. Oscar Wilde Left Bank Otelinde yaşama gözlerini yumdu. Son dakikalarına kadar pozitif bir tutum takınan Wilde, problemli durumunu otelin yavan duvar kağıdıyla tanımladı. Duvar kağıdı yenilendi ve oda Wilde’ın Londra'daki evlerinden biri gibi yeniden dekore edildi. 2010 yılının Ocak ayında Dublin şehir meclisi Ryan Park in Merrion Square parkının adını The Oscar Wilde Park yapmak için kampanya başlattı.







No.7 - George Harrison (1943-2001)


“Birbirinizi sevin.”

George Harrison İngiliz bir müzisyen, şarkıcı, söz yazarı ve The Beatles grubunun baş gitaristiydi. Genellikle “sessiz Beatle” olarak anılıyordu ve rock müziğin gelişimiyle ilgeniyordu. 1960'ların ortasında Hint kültürünü ve Hinduizmi benimseyerek sitar müziğine başladı. “Here comes the sun” “something” ve “while my guitar gently weeps” gibi birçok ünlü Beatles şarkısını yazdı. 1990'ların sonuna doğru Harrison boğaz kanseri oldu ve Mayo Clinic’te ciğerlerindeki büyümeyi durdurmak için ameliyat oldu. 2001 Haziran’da İsviçre’deki bir klinikte beynindeki tümör için radyoterapiye başladı. 29 Kasım 2001’de Harrison vefat etti. Son sözleri karısı tarafından kaydedilmişti, “birbirinizi sevin”









No.8 - L. Frank Baum (1856-1919)


“Artık Hareketli Kumlar’ı aşabilirim.”

L. Frank Baum Amerikalı bir yazar, şair ve oyun yazarıydı. En çok bilinen oyunu ise Oz Büyücüsü’dür. Baum Land of Oz hakkında toplam 13 bölüm yazmıştır. Ayrıca 55 roman, 82 kısa hikaye ve 200’den fazla şiir yayınlamıştır. Yazılarında Baum Oz Bölgesinin çevresini sihirli çölle kaplamıştır. Bu çöl 4 çeyrekten oluşur, isimleri ise Ölümcül Çöl, Hareketli Kumlar, Geçilmez Çöl ve Büyük Kumlu Atık’tır. Oz’un niye bütün dünyadan ayrıldığını anlatan bir anlatımdır çünkü çöle adımını atan herkes kuma dönüşecektir. 5 Mayıs 1919’da L. Frank Baum kalp krizi geçirdi. Ertesi günü, 63.doğum gününe 9 gün kala, sessizce öldü. Son sözlerini saatler öncesinde karısına fısıldadı. “Artık Hareketli Kumları geçebilirim.” diye Land of Oz’dan bahsediyordu.






No.9 - Dutch Schultz (1902-1935)


“Hey Jimmie! Baca Temizleyicileri. Kılıca konuş. Sus, düşük bir çenen var! Henny gel ve kalkmama yardım et lütfen. Max buraya gel. Kanadalı Fransız bezelye çorbası. Ödemek istiyorum. Beni yalnız bıraksınlar.”

Bunlar Mr. Dutch Schultz’ın anlamsız olan son sözleriydi. 1920 ve 1930'larda New York şehrinde haydut olan Schultz, organize suçlarda kendine bir servet yaptı. İçki kaçakçılığı ve şantaj gibi bir sürü işe dahil oldu. Schultz çevrede çabuk sinirlenen en zorlu adamlardan biri olarak nam saldı. İçki yasağı sırasında Bronx’a getirilen birayı Joey Noe ve Dutch Schultz kontrol ediyordu. Bu operasyonla onlar mafyanın başı olmak için çekişen ilk İtalyan olmayan kişi oldular.

23 Ekim 1935’te karnından vurulan Schultz Newark New Jersey’de Palace Chophouse’ta öldü. Sadece 33 yaşındaydı. Son sözleri polis tarafından kaydedildi. Yarasının ciddiyetinden dolayı son sözleri tutarsız ve rastgeleydi. Bu sözler bir sürü kitap ve medya hikayelerine ilham kaynağı oldu. Dutch’ın son sözlerinde bunlar da vardı “Anne en iyi bahis, şeytanın seni çok hızlı çekmesine izin verme, Hitler’in komutanına yasaklama koyun lütfen, kaldırımın başı dertteydi ve ayılarında başı dertteydi ve ben ayırdım.”







No.10 - Jack Daniel (1846-1911)


“Son bir içki, lütfen.”

Jack Daniel Amerikan içki damıtıcısı ve Jack Daniel’s Tennessee whiskey içki fabrikasının kurucusudur. Hiç evlenmemiş, çocuğu olmayan bu adam sadece yeğeni Lem Motlow’a yakındı. 1907’de sağlığının bozulması üzerine fabrikasını Motlow’a verdi o da daha sonra çocukları Robert, Reagor, Dan, Connor ve Mary’e bıraktı. Jack Daniel 10 Ekim 1911’de kan zehirlenmesinden Lynchburg, Tennessee’de öldü. Kasaya vurduğu için yaralanan ayak parmağında oluşan enfeksiyon onu öldürdü. Öldüğü gün son sözleri kaydedildi ve bu cümle “son bir içki, lütfen”idi. Bu olay 2006’da Londra metrosunda kullanılan bir reklam posterine konu oldu. Jack Daniel’in Tennessee viskisi dünyanın en çok satılan likörleri arasında ve kare şişeleri ve black labelıyla ünlü.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder